استفاده از ال ای دی در چراغ قوه ها باعث کاهش چشمگیر مصرف برق و افزایش قابل توجه درخشندگی نور شده است. در نتیجه امروزه مدل های قابل حملی تولید می شود که می توانند به طور موقت تا 100 هزار لومن نور ایجاد کنند.
اما اکثر مصارف روزمره به چنین روشنایی زیادی نیاز ندارند. چراغ قوه های 500 تا 700 لومن برای بیشتر افراد کفایت می کند. اما قوی ترین چراغ قوه ها برای برخی حرفه ها مثل امدادگران، آتش نشان ها، پلیس و نظامیان کاربرد دارد. در ادامه به بررسی فناوری پشت این چراغ قوه های فوق قدرتمند و کاربرد آن ها می پردازیم.
قوی ترین چراغ قوه جهان چند لومن است؟
قوی ترین چراغ قوه جهان در حال حاضر دارای روشنایی حدود 100000 لومن است که چندین برابر یک چراغ قوه معمولی می باشد. برای مقایسه، یک چراغ قوه رومیزی استاندارد معمولاً حدود 200 تا 500 لومن دارد. این چراغ قوه پرقدرت می تواند تا چند کیلومتر آن طرف تر را روشن کند. البته به دلیل اندازه بزرگ و وزن سنگینش، بیشتر برای اهداف صنعتی و نظامی مورد استفاده قرار می گیرد و کاربرد روزمره ای ندارد.
این چراغ قوه پرقدرت از LED استفاده نمی کند، بنابراین از نظر قیمت به صرفه نیست اما عوضش قابلیت های جالب دیگری دارد:
- می تواند الگوها و حالت های مختلفی از نور ایجاد کند مثل شبیه سازی نور برق و صاعقه
- نور آن تا چند کیلومتر دورتر هم می تابد
- در حداکثر ظرفیت، ۱۰۰ هزار لومن نور دارد؛ یعنی خیلی پر نور است! اما فقط می تواند چند دقیقه در این حالت پرقدرت بماند و بعد از آن باتری خالی میشود.
فناوری چراغ قوه های LED بسیار پر نور
ساخت چراغ قوه های LED فوق العاده پرنور فقط با استفاده از آخرین فناوری ها و مهارت های ساخت ممکن است. کلید اصلی برای ساخت این چراغ قوه ها، به کارگیری فناوری LED است که مزایای زیادی دارد که عبارتند از:
- مصرف برق پایین و بازدهی انرژی بالا
- طول عمر بسیار بالا LED ها، که در مقایسه با لامپ های معمولی عمر طولانی تری دارند
- اندازه کوچک LED به شما اجازه می دهد تا چراغ قوه های قدرتمندی طراحی کنید که دارای طراحی جمع و جور و در عین حال وزن کم هستند
- قابلیت تنظیم روشنایی و رنگ نور
علاوه بر پیشرفت فناوری LED، سیستم های ذخیره سازی انرژی از جمله باتری ها نیز نسبت به چند سال پیش خیلی قدرتمندتر شده اند. ویژگی های مهم این باتری های جدید عبارتند از:
- چگالی انرژی و ظرفیت بالاتر که باعث می شود باتری شارژش دیرتر تمام شود
- سرعت شارژ بالاتر به کمک تکنولوژی شارژ سریع و از طریق USB
- خود تخلیه کمتر، یعنی وقتی باتری روی قفسه است انرژی اش کُندتر تخلیه می شود
- باتری های لیتیوم-یونی و سایر انواع جدید باتری، باعث بالا رفتن قدرت و طول عمر باتری ها شده است
یکی از چالش های مهم در ساخت چراغ قوه های پرقدرت، مدیریت گرما و خنک نگه داشتن لامپ هاست. هرچند LED ها نسبت به لامپ های رشته ای گرمای کمتری تولید می کنند، اما چراغ قوه های بسیار پرنور باید حتماً خنک شوند تا ایمن بمانند و عمر و کارایی LED ها هم بالا برود.
برای این خنک سازی، موارد زیر در چراغ قوه ها استفاده می شود:
- سیستم های خنک کننده مثل فن و پمپ حرارت
- مواد با رسانایی حرارتی بالا مانند آلومینیوم و مس
علاوه بر ویژگی های اصلی چراغ قوه مثل داشتن نور متمرکز و برد طولانی، محفظه و بدنه چراغ قوه هم باید ویژگی های زیر را داشته باشد:
- مقاوم بودن در برابر آب و گرد و غبار، مثلاً دارای گواهی IP68
- ساخته شدن از مواد محکم و سبک مثل آلیاژ آلومینیوم، فولاد ضدزنگ یا تیتانیوم برای تحمل ضربه
- داشتن دسته و کنترل های ارگونومیک برای حمل آسان و راحت
LED های یک چراغ قوه پر نور چگونه کار می کنند؟
در مقایسه با لامپ های رشته ای قدیمی، دیودهای ساطع کننده نور یا LEDها برای ساخت چراغ قوه های فوق العاده پرنور مناسب تر هستند.
در لامپ های رشته ای، یک سیم تنگستن داغ شده توسط برق، نور تولید می کند. مشکل اینجاست که تنها ۲ درصد انرژی به نور تبدیل می شود و بقیه هدر می رود.
اما LEDها مبتنی بر یک کریستال نیمه رسانا هستند که معمولاً درون یک لنز قرار دارند تا نور خروجی را افزایش دهند. این کریستال از دو لایه تشکیل شده که وقتی جریان الکتریکی از آن ها می گذرد، فوتون های نور آزاد می شوند. البته در LEDها هم گرما تولید می شود ولی خیلی کمتر از لامپ های رشته ای است.
به طور کلی LEDها هم از لحاظ بازدهی انرژی و هم تولید گرما، در مقایسه با لامپ های رشته ای قدیمی خیلی بهتر اند.
قوی ترین چراغ قوه جهان مناسب چه کسانی است؟
اکثر مردم به خرید قوی ترین چراغ قوه جهان نیازی ندارند. چراغ قوه های 3000 تا 5000 لومن برای استفاده روز مره و مشاغل معمولی کافی است. چرا که قوی ترین چراغ قوه جهان که دارای روشنایی بسیار بالای حدود 100 هزار لومن است، به دلیل وزن زیاد و قیمت بالا، برای استفاده های عمومی مردم مناسب نیست.
این چراغ قوه های فوق قدرتمند، عمدتاً برای مشاغل ویژه ای مفید هستند که نیاز به روشنایی زیاد در محیط های دشوار دارند. به عنوان مثال می توان به نیروهای امدادی و اورژانس، آتش نشان ها، ناجیان دریایی، مأموران پلیس و امنیتی، کارکنان نیروگاه ها و تأسیسات حیاتی، جنگل بان ها، شکارچیان و غارنوردان اشاره کرد.